Activiteiten en nieuws


In 2022 heeft het Trimbos-instituut i.s.m. het LEDD een kleinschalig verkennend onderzoek gedaan naar de uitdagingen die woonbegeleiders ervaren als update van eerdere onderzoek. Op 27 juni 2023 vond een bijeenkomst plaats waar woonbegeleiders uit verschillende instellingen elkaar konden ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Daarvoor is een set gesprekskaarten gemaakt. Deze zijn te downloaden op deze pagina. Het verslag van de bijeenkomst en de presentaties vind u op deze pagina.

GGZ Rivierduinen is lid van het LEDD geworden! Alle aandachtsfunctionarissen verslaving hebben een uitgebreide deskundigheidsbevordering ontvangen zijn. Momenteel krijgt een groot aantal teams de introductie training.

De kaart van het aanbod van instellingen die behandeling voor dubbele diagnose problematiek bieden, is vernieuwd! U vind deze hier. Staat uw aanbod er niet op? Stuur dan een bericht naar [email protected].

LEDD publicaties 2021 -2022 In 2018 en 2019 heeft het LEDD een onderzoek uitgevoerd naar cliëntervaringen met geïntegreerde behandeling van dubbele diagnose. Dit onderzoek is beschreven in een tweetal artikelen. Het eerste artikel: “Integrated treatment of dual disorders in The Netherlands: a qualitative study of client experiences”, is gepubliceerd in ‘Advances in Dual Diagnosis’. Het tweede (Nederlandse) artikel is verschenen in Verslaving en Herstel. Linken naar deze artikelen zijn hier te vinden. In opdracht van het LEDD heeft een student in 2022 een literatuurstudie uitgevoerd naar de waarde van zelfhulp voor dubbele diagnose cliënten. De uitkomsten van dit onderzoek zijn beschreven in een artikel, eveneens in Verslaving en Herstel.

De Dual Recovery Anonymous (DRA) materialen staan vanaf nu als gratis download op deze site (zie publicaties). Het gaat om het vertaalde handboek en werkboek voor mensen met een verslaving & een psychiatrische aandoening. Deze waren al langer tegen kostprijs te bestellen, maar zijn nu dus ook zelf te downloaden!  

De eendaagse Introductietraining Dubbele Diagnose is ook in een online versie beschikbaar! Het betreft 2 bijeenkomsten van 2 en 2,5 uur, gegeven door ervaren trainers. Neem voor meer informatie contact op met Anneke van Wamel: [email protected].